Karrier újraépítés gyerekek mellett

2016/09/05 Címkék: anyaszerep, gyerekek, karrier, tervezés, változás.

organizer-295500_640.pngÉn, aki a nyári szünet közepén napközben szinte állva el tudtam volna aludni a lakásban, napok óta álmatlanul forgolódom éjszakánként. Nem mintha túlságosan kipihent lennék, sőt! Egyszerűen csak folyamatosan kattog az agyam. Nem tudok leállni. Miközben ezeket a gondolatokat írom (éjjel fél 2-kor), egy másik lapon elkezdtem a teendőim listáját pontokba szedve összegyűjteni. Ha ezzel végzek, már lesz egy pipám. 

Szóval, álmos vagyok, fáradt vagyok, ugyanakkor azt is tudom, hogy változás előtt állok. Ez az érzés nyugtalanít, felpörget, zaklatottá és izgatottá is tesz egyben. Vegyes érzések kavarognak bennem. Mi fog most történni? Mi vár rám? Milyen kihívások, feladatok, sikerek? Ki fogok lépni a megszokott, biztonságos életemből, a komfortzónámból. Ez nem kis lépés.

Ha jól belegondolok, szép lassan lezárul egy ötéves szakasz az életemben és újra „csatasorba állok”. Az anyaszerepből nem lépek ki, de mellé kapok még egy újabb zseniális szerepet, a dolgozó nőét. A két lányom óvodába és bölcsödébe megy, ami már önmagában elég ok az izgalomra, én azonban még megspékelem mindezt egy kis karrierépítéssel. Nem újdonság ez. Minden anya ezt teszi. De vajon elég jól fogom majd csinálni? Megtalálom az egyensúlyt a család-karrier-gyerekek területeken? Vannak terveim, elképzeléseim, álmaim. Összeegyeztethető mindez a korábbi életemmel? Fejlődni, tanulni, konferenciákra járni és dolgozni szeretnék. Úgy, hogy közben ugyanúgy ott legyek a gyerekeknek bármikor, amikor szükségük lenne rám.

Rengeteg módszert, technikát, ötletet átolvastam és kidolgoztam a legideálisabb terveket. Most itt az ideje, hogy mindezeket élesben kipróbáljam és tökéletesítsem. A beszámolókat, tapasztalatokat - ha szeretnétek-, folyamatosan megosztom majd veletek. A legfontosabb, amit erre az útra útravalóul magammal viszek majd, a gondolat:

"Ha dolgozol, dolgozz, ha játszol, játssz!"

Azt hiszem, kellő odafigyeléssel, szervezettséggel, összpontosítással a leghihetetlenebbnek tűnő álmok is valóra válhatnak. Pontokba szedtem nektek, hogy mely területeken érdemes törekedni a tudatos változásra:

  1. hatékony munkavégzés, ez idő alatt minden zavaró tényező kizárása,
  2. a feladatok megtervezése, napi és heti teendőlisták készítése,
  3. hasonló feladatok összegyűjtése és egyszerre elvégzése,
  4. a legkellemetlenebb feladat elvégzésével indítani a napot,
  5. egy héten egy napot csak a pihenésre, kikapcsolódásra fordítani,
  6. egészséges ételekkel táplálni és mozgással kondiban tartani a testet,
  7. a csönd hatása: minden nap időt szakítani arra, hogy gondolataink szabadon áramolhassanak. Egy fél óra magány lehetőséget ad arra, hogy vágyainkkal foglalkozzunk és kérdéseinkre válaszokat kapjunk,
  8. értékes, új szokások kialakítása és a mindennapi életbe történő beépítése (pl. olvasás, mozgás, egészséges étrend...)
  9. kapcsolataink rendezése,
  10. folyamatos személyiségfejlődés és fejlesztés.

A fenti pontokra minden nap tudatosan oda kell figyelnünk és törekednünk kell azok betartására. Első lépésként, kölcsönkérem a lányom parafatábláját, felírom a hét napjait és szép, színes cetlikre felírva beillesztem a teendőimet. Mindent, kivétel nélkül. Még a takarítást, mosást, főzést, mozgást, tanulást, kikapcsolódást is belekalkulálva. Mindent. Egy nap mindenkinek 24 órából, egy hét mindenkinek 7 napból áll. Ha másnak sikerül hatékonyan beosztani és megtervezni az idejét, nekem is sikerülni fog.

Tervezés indul! :)

Írta: Imre-Szabó Kata


Az oldalon szereplő képekkel és minden tartalommal kapcsolatban minden jog fenntartva. A tartalmak felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel lehetséges.